Doprava zadarmo s Packetou nad 59.99 €
Pošta 4.49 SPS 4.99 Packeta kurýr 4.99 Packeta 2.99 SPS Parcel Shop 2.99

TOP 10 biografií v roku 2022

Martin Pavlík 14. február 2023

Tu je 10 najlepších životopisov roku 2022, ako ich vidí LIBRISTO:

1. Tom Felton - Beyond the Wand

Absolútna povinnosť pre každého fanúšika Harryho Pottera. S predslovom filmovej Hermiony - herečky Emmy Watson. Doplnené o doteraz nezverejnené fotografie z nakrúcania filmov, ktoré zmenili svet.

Aké to bolo vyrastať uprostred nakrúcania najväčšieho trháku posledných desaťročí? Filmový Draco Malfoy, hlavný rival Harryho Pottera, sa po rokoch rozhodol podeliť o svoje najosobnejšie a najzábavnejšie spomienky na viac ako desaťročie nakrúcania filmov, ktorých knihy zmenili svet a stali sa jedinečným fenoménom a popkultúrnym hitom. Len málokto môže tvrdiť, že absolvoval najprestížnejšiu čarodejnícku školu na svete, Bradavice.

Herec Tom Felton si touto skúsenosťou prešiel, hoci patril do najmenej obľúbenej a najobávanejšej školy Zmijozelu.

-Koho z filmového obsadenia mal Tom najradšej?

-Ako vlastne dopadol Tomov románik s filmovou Hermionou, Emmou Watsonovou?

-A čo skutočne rozčuľovalo pochybného profesora Snapea?

Varovanie! Táto kniha vás prinúti silno prehodnotiť svoj vzťah k jednej z najnenávidenejších filmových postáv všetkých čias. (anotácia knihy)

2. Matthew Perry - Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing

Hviezda populárneho televízneho seriálu Priatelia nás v tejto úprimnej, vtipnej, neúprosne úprimnej a veľa prezrádzajúcej biografii zavedie do zákulisia nielen vzniku legendárneho sitcomu, ale aj svojho vlastného boja so závislosťou.

Matthew Perry vo svojom neobyčajnom životnom príbehu necháva čitateľov nahliadnuť do nahrávacieho štúdia najúspešnejšieho komediálneho seriálu všetkých čias a zároveň sa otvorene delí o svoj boj so závislosťou. S bezkonkurenčným štýlom, bezhraničnou úprimnosťou a svojím typickým humorom živo rozpráva o detailoch svojho celoživotného boja so zdravotnými problémami a odhaľuje, čo k nim viedlo muža, ktorému v živote, aspoň navonok, nemohlo nič chýbať.

Priatelia, lásky a tie obrovské problémy sú nezabudnuteľným osobným príbehom, v ktorom sa autor delí o najintímnejšie detaily stratenej lásky, najtemnejšie hodiny svojho života a najlepších priateľov.

Neochvejne úprimný, dojímavý a zábavný zároveň. Toto je Perryho autobiografia, na ktorú netrpezlivo čakali nielen fanúšikovia seriálu Priatelia. (anotácia knihy)

3. Eddie Jaku - The Happiest Man on Earth

Život môže byť krásny, ak si ho urobíte krásnym. Je to len na vás.

Eddie Jaku sa vždy považoval v prvom rade za Nemca a až potom za Žida. Bol hrdý na svoju krajinu. To sa však zmenilo v novembri 1938, keď ho zbili, zatkli a poslali do koncentračného tábora. Nasledujúcich sedem rokov čelil Eddie každý deň nepredstaviteľným hrôzam, najprv v Buchenwalde, potom v Osvienčime a potom na nacistickom pochode smrti. Stratil svoju rodinu, priateľov, svoju krajinu. Pretože prežil, sľúbil si, že sa bude každý deň usmievať. Rozpráva svoj príbeh, aby si uctil pamiatku tých, ktorí nemôžu rozprávať, delí sa o svoju múdrosť a žije, ako najlepšie vie. Teraz verí, že je "najšťastnejší človek na svete".

Tieto memoáre, vydané na počesť Eddieho stých narodenín, sú silné, dojímavé a napokon plné nádeje, že šťastie možno nájsť aj v tých najtemnejších časoch. (anotácia knihy)

4. Alan Rickman - Madly, Deeply

Denníky Alana Rickmana sú jedinečnou pozvánkou do mysle autora - jedného z najobľúbenejších hercov súčasnosti. Alan Rickman aj po svojej smrti zanechal odkaz herca svetovej úrovne a jeho dôstojnosť, profesionalitu a zvučný hlas obdivujú diváci aj dnes.

Rickmanove denníky opisujú neobyčajné i obyčajné veci, rozprávané svetáckym, humorným a ľahko pokriveným spôsobom, pričom zostávajú úplne úprimné. Autor nás zavedie do jeho domova, na výlety s priateľmi po celom svete, na prípravu divadelných hier a na nakrúcanie filmov od Rozumu a citov, cez prelomovú úlohu v Smrtonosnej pasci, Robina Hooda, filmy o Harrym Potterovi až po Kráľovu kuchynskú záhradu, ktorú režíroval.

Denníky, ktoré sa začínajú v roku 1993 a končia hercovou smrťou v roku 2016, ponúkajú príležitosť spoznať Alana Rickmana nielen ako herca, ale aj ako priateľa, cestovateľa, fanúšika, režiséra a obyčajného človeka. (anotácia knihy)

5. Robert Hardman - Queen of Our Times

Definitívny životopis Jej Veličenstva kráľovnej od jednej z popredných britských kráľovských autorít.

Vďaka originálnym postrehom od tých, ktorí ju poznajú najlepšie, novým rozhovorom so svetovými lídrami a prístupu k doteraz nezverejneným dokumentom autor bestsellerov Robert Hardman v tejto strhujúcej, autoritatívnej a intímnej biografii skúma celý úžasný život našej najdlhšie vládnucej panovníčky.

Alžbeta II. sa nenarodila ako kráľovná. Napriek tomu sa od svojho nástupu na trón v roku 1952, ako mladá matka dvoch detí, až do veku rokov moru Covid 19, ukázala ako bystrá a ticho rozhodná osobnosť, ktorá viedla svoju rodinu a svoj ľud cez viac ako sedemdesiat rokov nevídaných spoločenských zmien. Čelila ústavným krízam, čelila život ohrozujúcim hrozbám, zachránila Commonwealth, videla, ako jej premiéri prichádzajú a odchádzajú, očarila svetových lídrov, bola kritizovaná a oslavovaná médiami a počas celého života na očiach verejnosti riadila svoju rodinu.

Kráľovná našej doby je strhujúce čítanie o prežití a obnove dynastie, ktoré zahŕňa abdikáciu, vojnu, romantiku, nebezpečenstvo a tragédiu. Je to presvedčivý portrét vodkyne, ktorá je aj dnes rovnako fascinujúca ako v deň, keď vo veku dvadsaťpäť rokov nastúpila na trón. (anotácia knihy)

6. Bono - Surrender

Bono, umelec, aktivista a spevák írskej rockovej skupiny U2, napísal memoáre: úprimné a neúctivé, intímne a hlboké, Surrender je príbehom pozoruhodného života, ktorý prežil, výziev, ktorým čelil, a priateľov a rodiny, ktorí ho formovali a podporovali.
 
Keď som začal písať túto knihu, dúfal som, že sa mi podarí podrobne vykresliť to, čo som predtým len načrtol v piesni. Ľudí, miesta a možnosti v mojom živote. "Odovzdanie" je pre mňa slovo nabité významom. Keďže som vyrastal v Írsku v sedemdesiatych rokoch so zdvihnutou päsťou (hudobne povedané), nebol to pre mňa prirodzený pojem. Slovo, okolo ktorého som krúžil, kým som si nezhromaždil myšlienky pre túto knihu. Stále bojujem s týmto najponíženejším pojmom. V mojej kapele, v mojom manželstve, vo viere a v mojom živote aktivistu. Vzdanie sa je príbehom jedného pútnika, ktorý sa nedokázal pohnúť vpred ... s poriadnou dávkou zábavy na ceste. Bono
 
 O Bonovej kariére ako jedného z najikonickejších umelcov hudobného sveta a spoluzakladateľa skupín ONE a (RED) sa toho napísalo veľa. V knihe Surrender sa však Bono po prvý raz chopí pera a píše o svojom pozoruhodnom živote a o tých, s ktorými ho zdieľal. Svojím jedinečným hlasom nás Bono prevedie od svojich začiatkov, keď vyrastal v Dubline, vrátane náhlej straty matky, keď mal štrnásť rokov, cez nepravdepodobnú cestu U2 k tomu, aby sa stala jednou z najvplyvnejších rockových kapiel na svete, až po viac ako dvadsať rokov aktivizmu venovaného boju proti AIDS a extrémnej chudobe.

Bono píše s úprimnosťou, sebareflexiou a humorom a otvára brány svojho života a rodiny, priateľov a presvedčenia, ktoré ho podporovali, vyzývali a formovali.
 
Podtitul knihy Surrender, 40 piesní, jeden príbeh, odkazuje na štyridsať kapitol, z ktorých každá je pomenovaná podľa piesne U2. Bono pre Surrender vytvoril aj štyridsať originálnych kresieb, ktoré sa objavujú v celej knihe. (anotácia knihy)

7. Lucy Worsley - Agatha Christie: An Elusive Woman

Fascinujúce nové svedectvo o živote Agathy Christie od slávnej literárnej a kultúrnej historičky Lucy Worsleyovej.

"Nikto na svete sa nehodil na úlohu hrdinky tak ako ja."

Prečo Agatha Christie celú svoju kariéru predstierala, že je "len" obyčajnou ženou v domácnosti, keď ňou zjavne nebola?  Jej život je fascinujúci svojimi záhadami a vášňami, a ako hovorí Lucy Worsleyová, "bola vzrušujúca, iskrivo moderná".  Chodila surfovať na Havaj, milovala rýchle autá a zaujala ju nová veda o psychológii, ktorá jej pomohla prekonať zničujúcu duševnú chorobu.

Prečo sa teda Agatha - napriek všetkým dôkazom o opaku - vo voľnom čase prezentovala ako uzavretá edwardiánska dáma? 

Narodila sa v roku 1890 do sveta, ktorý mal svoje vlastné pravidlá o tom, čo ženy môžu a čo nemôžu robiť. Životopis Lucy Worsleyovej nie je len životopisom medzinárodne úspešnej spisovateľky. Je to aj príbeh ženy, ktorá sa stala prekvapivo úspešnou napriek triednym a rodovým bariéram.

Vďaka prístupu k osobným listom a dokumentom, ktoré sú zriedkavo dostupné, je životopis Lucy Worsleyovej autoritatívny a zároveň zábavný a umožňuje nám uvedomiť si, akou výnimočnou priekopníčkou bola Agatha Christie - skutočná žena, ktorá formovala dvadsiate storočie. (anotácia knihy)

8. Gerrick Kennedy - Didn't We Almost Have It All

Úprimné skúmanie geniality, hanby a slávy Whitney Houston desať rokov po jej odchode.

Dňa 11. februára 2012 našli Whitney Houston mŕtvu vo vani jej apartmánu v hoteli Beverly Hilton. Desať rokov odvtedy svet oplakáva jej smrť v súvislosti s novými odhaleniami o jej vzťahu k černošstvu, sexualite a závislosti. Autor Gerrick Kennedy v knihe Didn't We Almost Have It All skúma dualitu života Whitney ako ženy v centre pozornosti a ako niekoho, kto musel často skrývať, kým bol. Je to príbeh Whitneyinho života, celého jej života, vyrozprávaný s gráciou aj úprimnosťou.

Dávno pred tým osudným dňom v roku 2012 Whitney svojím hlasom otvorila svet dokorán. Jej talent sa zrodil v Newarku v New Jersey a bol obdarený milosťou cirkvi a múdrosťou dlhého radu slávnych gospelových spevákov. Znovu definovala pojem "The Star-Spangled Banner". Stala sa kasovou hviezdou, kráľovnou popových rebríčkov a medzinárodnou superstar. Celý čas však bola nútená obmedzovať svoju osobu kvôli neustálym obvineniam, že jej hudba nie je dostatočne čierna, originálna a úprimná.

Kennedy šikovne odkrýva vrstvy Whitneyinho zložitého príbehu, aby sa dostal k pravde o tom, čo ju poháňalo, čo ju inšpirovalo a čo ju prenasledovalo. Príbeh rozdeľuje na kľúčové prvky, ktoré formovali jej život - vyrastanie v slávnej rodine Drinkardovcov; dva milostné vzťahy, ktoré formovali celý jej dospelý život, s Robyn Crawfordovou a Bobbym Brownom; jej napätý vzťah k vlastnej čiernej farbe a spôsoby, akými ju černošská komunita odsudzovala; jej závislosť od drog a alkoholu; a napokon hanba, ktorú nosila v srdci a ktorá ovplyvňovala každý aspekt jej života. Na základe stoviek zdrojov Kennedyová vracia čitateľa do sveta, v ktorom niekto ako Whitney jednoducho nemohol byť, a do detailov vysvetľuje, ako ju jej sláva neochránila a ani nemohla ochrániť.

Za ten čas, ktorý uplynul od jej odchodu, sa svet a spôsob, akým vnímame celebrity, dramaticky zmenil. Rozsiahly pohľad na Whitneyin život v knihe Didn't We Almost Have It All (Nemali sme takmer všetko) zasadzuje jej boj do kontextu bulvárnej kultúry, spotreby publika, stigmy duševného zdravia a rasových rozdielov v Amerike. Skúma, ako a prečo sme príliš skoro prišli o milovanú ikonu. (anotácia knihy)

9. Paul Newman - The Extraordinary Life of an Ordinary Man

Surové, úprimné a neprikrášlené memoáre americkej ikony. Najväčšia filmová hviezda posledných 75 rokov rozpráva o všetkom: o svojom traumatickom detstve, kariére, pití, myšlienkach na Marlona Branda, Jamesa Deana, Elizabeth Taylorovú, Johna Hustona, o svojich najväčších úlohách, herectve, intímnom živote s Joanne Woodwardovou, o svojich najvnútornejších obavách, vášňach a radostiach. S myšlienkami/komentármi Joanne Woodwardovej, Georgea Roya Hilla, Toma Cruisa, Elia Kazana a mnohých ďalších.

V roku 1986 sa Paul Newman a jeho najbližší priateľ, scenárista Stewart Stern, pustili do výnimočného projektu. Stuart mal vytvoriť dokumentárny film, v ktorom by o hercovom živote hovorila Newmanova rodina, priatelia a tí, ktorí s ním úzko spolupracovali.

Newman mal potom v spolupráci so Stewartom vyrozprávať svoju verziu príbehu. Jedinou podmienkou bolo, že každý, kto sa vyjadrí, musí byť úplne úprimný. Rovnaká podmienka platila aj pre samotného Newmana. Projekt trval päť rokov. Výsledkom sú neobyčajné memoáre, ktoré boli zostavené z tisícov strán prepisov.

Kniha je prenikavá, objavná a prekvapujúca. Newmanov hlas je silný, niekedy vtipný, niekedy bolestný, ale vždy spĺňa tú vysokú normu strhujúcej úprimnosti. Ostatné hlasy - priateľov z detstva a kamarátov z námorníctva, členov rodiny a filmových a divadelných spolupracovníkov, ako sú Tom Cruise, George Roy Hill, Martin Ritt a John Huston -, ktoré sa objavujú v texte, dodávajú príbehu, ktorý Newman rozpráva, bohatosť, farby a súvislosti.

Newmanovo často traumatické detstvo je opísané brilantne. Rozpráva o svojej pubertálnej neistote, prvých neúspechoch so ženami, vzostupe k sláve, prvých súperoch (Marlon Brando a James Dean), prvom manželstve, pití, filantropii, smrti syna Scotta a silnej túžbe, aby jeho dcéry poznali a pochopili pravdu o svojom otcovi.

Azda najdojemnejší materiál v knihe sa sústreďuje na jeho vzťah s Joanne Woodwardovou - ich vzájomnú lásku, jeho závislosť od nej, spôsob, akým ho formovala po intelektuálnej, emocionálnej a sexuálnej stránke.

Neobyčajný život obyčajného človeka je objavný a introspektívny, osobný a analytický, miestami láskyplný a nežný, vždy zložitý a hlboký. (anotácia knihy)

10. Yeva Skalietska - You Don't Know What War Is

Inšpirujúce memoáre mladej ženy, ktorá prežila vojnu na Ukrajine, vyrozprávané prostredníctvom jej denníkových záznamov - otrasný a napokon nádejný príbeh o prežití.

Príbeh Jevy Skalickej sa začína v deň jej dvanástych narodenín v Charkove, kde od detstva žila so svojou babičkou. O desať dní neskôr sa jej rozpadol jediný život, ktorý kedy poznala. Dňa 24. februára 2022 bolo jej mesto náhle napadnuté, keď Rusko začalo desivú inváziu na Ukrajinu. Jeva sa so svojou babičkou uchýlila do pivničného bunkra, kde začala písať tento denník.

Opisuje v ňom bombardovanie, ktoré zažila, keď sa skrývala v podzemí, a svoju zúfalú cestu na západ, aby unikla konfliktu, ktorý zúril okolo nich. Po mnohých nekonečných cestách vlakom a dlhom pobyte v preplnenom utečeneckom centre na západnej Ukrajine Yeva a jej milovaná babička napokon našli útočisko v Írsku. Tam si odvážne začína budovať nový život a dúfa, že sa jedného dňa bude môcť vrátiť domov. (anotácia knihy)

Ako bonus odporúčame ďalšie dve biografie z roku 2023:

Prince Harry – Spare

Bol to jeden z najsilnejších obrazov dvadsiateho storočia: dvaja malí chlapci, dvaja princovia, kráčajú za rakvou svojej matky a svet ich smutne - a zdesene - pozoruje.

Keď Dianu, princeznú z Walesu, uložili na posledný odpočinok, miliardy ľudí premýšľali, čo si asi princovia myslia a cítia - a ako sa bude od tohto momentu vyvíjať ich život.

Pre Harryho je to konečne tento príbeh.

Svojou surovou, neúprosnou úprimnosťou je kniha Spare prelomová, plná pochopenia, odhalenia, sebaspytovania a ťažko získanej múdrosti o večnej sile lásky nad smútkom. (anotácia knihy)

Pamela Anderson - Love, Pamela

Herečka, aktivistka a bývalá neslávne známa playmate Playboya sa vracia k svojmu životu v memoároch, ktoré sa vymykajú očakávaniam obsahom aj prístupom a sú popretkávané úryvkami originálnej poézie.

V tejto úprimnej, mnohovrstevnatej a nezabudnuteľnej knihe, v ktorej sa rozprávanie strieda s vlastnou poéziou, Pamela Andersonová búra klišé memoárov celebrít a zároveň sa znovu hlási k príbehu, ktorý bol o nej vytvorený.

Jej obraz blonďavej sexbomby bol v 90. rokoch minulého storočia všadeprítomný. Bola objavená na tribúne futbalového zápasu, okamžite sa stala slávnou a obľúbenou dievčinou z obálky Playboya a symbolom hollywoodskeho pôvabu a sexuality. Čo sa však stane, keď stratíte kontrolu nad vlastným životom - a obraz, ktorý pre vás vytvorí stroj na slávu, nie je tým, kým v skutočnosti ste?

Detstvo Pamely Andersonovej, ktorá vyrastala na ostrove Vancouver ako dcéra mladých, divokých a nepripravených rodičov, nebolo ľahké, ale umožnilo jej vytvoriť si vlastný svet obklopený prírodou a imaginárnymi priateľmi. Keď prekonala svoju hlbokú plachosť a prišla k sebe, prepadla životu na obálkach časopisov, na plážach Malibu, na pľaci filmov a talkshow, v náručí rockových hviezd a na vytúženom pľaci Playboy Mansion. A ako jej hviezda stúpala, stala sa potravou pre bulvár v čase, keď sa paparazzi snažili zachytiť najintímnejšie a niekedy aj najzraniteľnejšie chvíle celebrít. Vtedy Pamela Andersonová stratila kontrolu nad vlastným príbehom, ubližovali jej médiá a obávala sa, ako verejnosť vníma to, kým je... a kým nie je.

Pamela Andersonová, ktorá bojuje s gráciou, poháňaná láskou k umeniu a literatúre a hnaná oddanosťou svojim deťom a veciam, na ktorých jej najviac záleží, sa teraz po nezabudnuteľnej úlohe Roxie v Chicagu na Broadwayi vrátila na ostrov, kde vyrastala, a znovu získala svojho slobodného ducha, pričom stojí pevne ako silná, tvorivá a sebavedomá žena (anotácia knihy).

Ďalšie knihy v ponuke:

Přátelé, lásky a ten ohromný průšv..

Matthew Perry

Pevná / Čeština

Skladom u dodávateľa
Odosielame do 2 dní

14.61 €

S kouzelnickou hůlkou

Tom Felton

Pevná / Čeština

Skladom u dodávateľa
Odosielame za 4-9 dní

18.45 €

Jóbarátok, szerelmek és az a Rette..

Matthew Perry

Pevná / Maďarčina

Skladom u dodávateľa
Odosielame za 2-5 dní

16.13 €

Alan Rickman deníky

Alan Rickman

Pevná / Čeština

Skladom u dodávateľa
Odosielame za 3-7 dní

17.14 €

Nejšťastnější muž na Zemi

Eddie Jaku

Pevná / Čeština

Skladom u dodávateľa
Odosielame do 2 dní

10.08 €

Surrender

Bono

Pevná / Maďarčina

Skladom u dodávateľa
Odosielame za 2-5 dní

21.77 €

Najšťastnejší človek na zemi

Eddie Jaku

Pevná / Slovenčina

Skladom u dodávateľa v malom množstve
Odosielame do 3 dní

10.88 €

Egy hétköznapi ember különleges él..

Paul Newman

Pevná / Maďarčina

Skladom u dodávateľa
Odosielame za 2-5 dní

14.01 €

Prihlásenie

Prihláste sa k svojmu účtu. Ešte nemáte Libristo účet? Vytvorte si ho teraz!

 
povinné
povinné

Nemáte účet? Získajte výhody Libristo účtu!

Vďaka Libristo účtu budete mať všetko pod kontrolou.

Vytvoriť Libristo účet